top of page
Lekker leefbaar… met een drinkvoorschrift

Van jaren slechts maximaal 1,5 liter vocht per dag mogen drinken als PH-patiënt naar jaren slechts maximaal 1 liter vocht mogen drinken als longgetransplanteerde nierdialysepatiënt, naar uiteindelijk 2,5-3 liter vocht moeten drinken als long- én niergetransplanteerde; het klinkt ingewikkeld en vermoeiend. Ik kan je verklappen:

dat vind ik het ook.

​

Van ingesteld zijn op weinig mogen drinken en een continu dorstgevoel naar veel meer moeten drinken dan je eigenlijk zou willen zonder dorstgevoel, dat is een omschakeling.

Iets moeten i.p.v. mogen is natuurlijk altijd een lastig punt, maar voor de nieuwe nier heb ik dat uiteraard graag over.

 

2,5-3 liter drinken per dag; hoe doe je dat?

 

1: Ik maak gebruik van de app ‘Mijn Water Balans’ om exact bij te houden hoeveel ik per dag drink.

2: Ik heb een overzicht van de inhoud van alle kopjes, bekers en glazen in mijn kast, zodat ik de hoeveelheid vocht nauwkeurig kan bijhouden.

3: Ik maak gebruik van een bidon van 750 ml en flesjes van 500 ml die ik gevuld overal mee naartoe neem, zodat ik zeker weet dat ik per dag genoeg drink.

4: Ik zet altijd een waterflesje van 500 ml naast mijn bed ’s nachts die volledig op moet zijn gedronken wanneer ik opsta.

 

Wat drink je allemaal?

 

Laat ik meteen met het slechte nieuws beginnen: alcohol, naast dat het sowieso niet de meest gezonde keuze is, onttrekt juist vocht uit je lichaam, dus als je denkt dat de hele collectie van de Gall&Gall je gaat helpen met dit drinkvoorschrift, dan kom ik nu toch even je feestje verpesten.

​

Ik drink voornamelijk: thee, water met een klein beetje limonadesiroop en water met citroen- en muntsmaak. Cola ben ik ook zeker niet vies van, maar dat probeer ik tot een minimum te beperken. Heel spectaculair klinkt dit allemaal niet, maar op deze manier lukt het mij om die enorme hoeveelheid aan vocht binnen te krijgen.

 

Nog iets anders?

 

Jazeker. Ik ben dol op waterijsjes. ‘Maar toch niet in de winter?!’ vraag jij je natuurlijk af. Ja, óók in de winter. Zo’n waterijsje van 50 ml zet natuurlijk geen zoden aan de dijk, maar ik vind het zelf een prettige manier om toch wat extra vocht binnen te krijgen.

​

Bijvoorbeeld fruit en yoghurt bevatten ook vocht, maar alhoewel deze producten wel meegeteld moeten worden als je juist een vochtbeperking hebt, tel ik dit zelf bij dit drinkvoorschrift niet mee.

​

Soep klinkt ook als een makkelijk product om aan je hoeveelheid vocht te komen, maar door het vaak teveel toegevoegde zout is dit niet voor iedereen geschikt om te eten.

​

Bespreek als patiënt met je eigen arts en een diëtiste in het ziekenhuis wat het advies voor jou is.

bottom of page