top of page
Little Boy SpeelArts

Bedankbrief voor afdeling nefrologie

Weten jullie het nog? Die eerste keer dat ik bij jullie in het VUmc als patiënt voor de nierdialyse kwam? In ieder geval ík nog wel.

Vaderdag 2017

Geplaatst in de krant: Groot Voorschoten

Wat geef je de allerliefste, leukste, grappigste en meest zorgzame vader dit jaar nou toch weer op Vaderdag? Bij de zoveelste doorsnee Vaderdag zal bij de meeste vaders een lekkere douchegel of cadeaubon van de dichtstbijzijnde bouwmarkt best een acceptabel cadeau zijn. Maar dit jaar ligt het allemaal nét wat anders, want wat geef je in gódsnaam aan je waanzinnig dappere vader die op 31 januari jongstleden tijdens een niertransplantatie één van zijn twee goedwerkende nieren aan je heeft gedoneerd? 

Vaderdag 2017 artikel.jpg
Image by Markus Spiske

Let the games begin

Hé Marlous, hoeveel loop jij nou bij de 6-minuten looptest?’

‘Hé Marlous, hoe hoog is eigenlijk jouw nierfunctie?’

‘Hé Marlous, hoeveel blaas jij bij een longfunctietest? 

 

Ziek zijn is geen wedstrijd. Maar daar vergis je je in, want er zijn medepatiënten die daar héél anders over denken. 

Het fenomeen ‘ziek zijn is een wedstrijd’ ontdekte ik voor het eerst in de wereld van Pulmonale Hypertensie. Het resultaat van de 6-minuten looptest bleek een ‘hot item’ te zijn. Goed gelopen 6-minuten looptesten werden bijna gezien als gewonnen wedstrijden bij de Olympische Spelen. Mijn scores waren nooit spectaculair hoog. Zelfs niet een beetje hoog. Ik was lange tijd ‘Marlousje Middenmoot’. Totdat ik van ‘middenmoot’ naar ‘bijna dood’ ging. 

bottom of page