top of page
De Noodtas

De begintune van ‘Goede Tijden Slechte Tijden’ vat mijn leven als patiënt best wel lekker samen: ‘De tijd van onbezorgdheid is voorbij, vandaag begint de lange weg naar morgen’ en ‘nee het leven spaart je niet, soms geluk en soms verdriet’. De start van je leven als patiënt is het definitieve einde van je onbezorgde leven en het begin van onzekere tijden gepaard met een hoop zorgen en tranen. Althans; dat is mijn ervaring en ik zal zeker niet de enige zijn die dit zo ervaart.

Het slechte nieuws is dat wat vandaag is, morgen zomaar anders kan zijn. Het even slechte nieuws is dat je daar hélemaal niets aan kunt doen. Het wel goede nieuws is dat je je daar op een bepaalde manier op kunt voorbereiden, zodat het wat aangenamer voor jezelf zal zijn.

Een gepland polibezoek is bij mij regelmatig in een ‘enkeltje’ geëindigd op diezelfde dag i.p.v. het verwachte ‘retourtje’. Op die momenten moest ik blijven voor opname na het bezoek aan de arts voor het krijgen van de bloeduitslagen van het kort daarvoor afgenomen bloed. Door deze ervaringen is bij mij ‘de Noodtas’ ontstaan. De Noodtas is een tas gevuld met onmisbare spullen voor bij een plotselinge opname in het ziekenhuis. Het zijn de spullen die ik graag bij me heb in het ziekenhuis, wanneer ik moet blijven voor een opname en het wel even duurt voordat er iemand uit mijn omgeving in staat is om wat spullen te komen brengen. De Noodtas nam ik tijdenlang standaard mee tijdens polibezoeken. Vanwege Corona is de zorg natuurlijk compleet veranderd; spontane opnames komen vanwege de ‘zorg op afstand’ niet meer voor. Tegenwoordig heb ik alleen nog telefonisch contact met de arts, dus na het bloedprikken ga ik sowieso weer naar huis. Ondanks dat het sinds Corona niet meer is voorgekomen dat ik onverwachts voor opname moest blijven na bloedafname, is er natuurlijk wel altijd een kans dat ik mij moet melden in het ziekenhuis. Daarom heb ik de Noodtas nog steeds. De tas die ik altijd in huis klaar heb staan en zo kan meenemen mocht het zo zijn dat ik me bijvoorbeeld bij de Spoedeisende Eerste Hulp moet melden. Met nieuwe longen én een nieuwe nier komen die momenten geregeld voor. Ik vind het op zo’n moment erg fijn als ik wat spullen bij me heb, want de frequente SEH-bezoeker zal het met mij eens zijn: op die SEH hang je vaak langer rond dan je lief is.

Met de inhoud van de Noodtas kan ik wel even vooruit totdat ik weer naar huis mag óf iemand mij meer spullen brengt bij een eventuele opname die volgt.

bottom of page