top of page
VAN DE DERMATOLOOG

Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum in Beverwijk en combineert die baan met haar eigen bedrijf, Drs. Leenarts. Ze heeft zelf een productlijn voor de huid ontwikkeld, ‘Drs. Leenarts’. Alle producten worden ook verkocht bij Etos.

 

Wat moet ik nou echt weten als het gaat om zon en het gebruik van zonnebrandcrème?

 

De Nederlandse vereniging voor dermatologen adviseert factor 30. Het verschil tussen factor 30 en factor 50 is heel erg klein. Factor 30 beschermt 97% en factor 50 voor 98%. Belangrijker is dik genoeg en vaak genoeg te smeren. EN ook als je gaat fietsen of wandelen, want vaak beschermen mensen zich met name op strand of zwembad.

 

Ik zit nooit vol in de zon en gebruik altijd factor 30. Ik smeer regelmatig en blijf zoveel mogelijk in de schaduw.

Is factor 30 wel voldoende of is factor 50 in dit geval een must?

 

Zie ook vorig antwoord.

 

Hoeveel zon kan mijn huid hebben? Huidkanker komt natuurlijk bij ‘ons’ eerder voor dan bij anderen door de afweer die door de medicatie wordt ‘platgelegd’, maar hoeveel groter is die kans op deze vorm van kanker is?

 

Ik kwam deze folder tegen: https://www.umcg.nl/SiteCollectionDocuments/Zorg/ZOB/H/huidafwijkingen_transplantatie.pdf

De precieze cijfers van hoeveel meer kans op huidkanker er is, wisselen per onderzoek een beetje, maar dat er een duidelijk verhoogde kans is, is zeker.

 

Hoe zit het met zonnebankgebruik?

 

Niet doen. Het is te vergelijken met zonblootstelling en daarvan weten we dat het huidkanker veroorzaakt en zonneschade.

 

Uiteraard zou het voor iedereen moeten worden afgeschaft, maar is het voor getransplanteerden ‘verboden’ of kan het geen kwaad om bijvoorbeeld 1 keer in de maand zo’n tien minuten gebruik te maken van de zonnebank?

 

Tja, 1 keer per maand 10 min. is natuurlijk niet zoveel, maar van de andere kant, onze " Nederlandse huidjes" zijn niet echt gemaakt voor het hele jaar blootstellen aan UV. Dus zou dit ook niet doen.

bottom of page