top of page

Geduld is een héle schone zaak

Geschreven oktober 2020

 

15 maanden. 15 achtereenvolgende maanden was ik ooit van huis. 15 maanden afzien na al 9 jaar leven met ernstige beperkingen door het hebben van de ziekte Pulmonale Arteriële Hypertensie.

Die 15 maanden kan ik onderverdelen in: 

  • 4 maanden in een ziekenhuisbed liggen wachten op nieuwe longen.

  • 6 maanden na de longtransplantatie in beroerde toestand in een bed liggen op de Intensive Care.

  • Weer 2 maanden in een bed liggen op de ‘gewone’ longafdeling.

  • En afsluitend 3 maanden wonen in het revalidatiecentrum om opnieuw te leren lopen en bewegen. 

5 jaar. 5 jaar lang ben ik door nierfalen na de longtransplantatie tot aan mijn niertransplantatie afhankelijk geweest van de nierdialyse. 3 keer per week 4 uur stil zitten en hangen aan een dialyseapparaat. 

 

Quarantaine en/of een lockdown? Nee, ondanks dat ik wel wat gewend ben word ook ik hier helemaal niet blij van, dus wat dat betreft voelen we echt hetzelfde. Mijn tijd is zeer kostbaar, net als die van jou. 

Wat ik in al die jaren heb geleerd is dat geduld een héle schone zaak is. Maar wat ik dus ook heb geleerd is dat als je plan A. niet doorgaat, dat je dan doorgaat met een plan B. en met nog oneindig veel andere plannen als plan B. ook niet lukt. 

En nu ik net als jij ook niet kan genieten van mijn vrijheid? Dan stap ik weer over op zo’n alternatief plan. Niet, omdat ik dat graag wil, maar omdat dát toch echt de gezelligste en vrolijkste optie is. En dan heb ik nu goed nieuws voor je, want je zal eraan toe zijn; als ik dit kan, dan kan iedereen dat. Ja, jij dus ook.

Ik heb het niet over de enorme dramatische immateriële- en materiële schade die ontstaat door deze crisissituatie, maar nee, van het zélf ‘even’ niet kunnen uitgaan, thuis geen feestjes kunnen geven en niet kunnen reizen ga je dus niet dood. Het is hooguit extreem ongezellig. Neem even heel diep adem, pas je aan, doe wat er van je wordt verwacht, heb geduld en besef dat als het niet uit kunnen gaan, niet thuis kunnen feesten en het niet kunnen reizen nu je grootste problemen zijn, dat je het dan waanzinnig lekker voor elkaar hebt in het leven.

bottom of page